Omscholen naar een kansrijke sector
Denk je er wel eens over om de overstap te maken naar een andere sector, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Twijfel je of jouw huidige baan nog wel goed bij je past? Dan is dit het moment om jouw kansen verder te verkennen. Wij helpen je graag om de stap te zetten naar de baan met goede kansen voor de toekomst. Dat doen wij samen met een aantal partners, waaronder Leo loopbaan, het UWV, Banenrijklimburg, een aantal Limburgse werkgevers en Vista college.
In welke sectoren heb ik de grootste kans op werk?
In Limburg hebben sectoren zoals de zorg, ICT en techniek nog altijd volop vacatures op mbo 4 en hbo niveau. Beroepen waarvoor de komende jaren mensen worden gezocht, zijn bijvoorbeeld verpleegkundige, bouwkundig inspecteur, projectleider in de bouw, maintenance engineer, software engineer en data scientist. Bij organisaties zoals Zuyderland, Enexis en de Limburgse politie blijven er de komende jaren vacatures. En zo zijn er meer organisaties. Zij zoeken echter wel medewerkers die snel inzetbaar zijn en bereid zich verder te scholen. Ben je benieuwd hoe je dat kan doen? Lees dan nog even verder.
Wil je weten welke vacatures er zoal zijn in de sector waarnaar je overweegt om te scholen? Klik dan op de onderstaande link en zoek het betreffende vakgebied op.
Kan ik ook omscholen?
Zie je het al voor je? Werken in jouw nieuwe sector? Dan hebben we voor jou het ZuydSwitch traject. Dit traject bereidt je voor op de overstap naar een sector met méér baanzekerheid: naar de zorg of ICT. Sectoren waarin de baankans groot is.
Heb je een opleiding en werkervaring in een heel andere richting? Dat is geen probleem. Het is wel belangrijk dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Je leeftijd speelt geen rol, wel enkele jaren werkervaring dus, ongeacht de sector waarin.
Hoe werkt dat dan? Omscholen naar die andere sector?
Over het algemeen doorloop je drie stappen. De eerste stap is loopbaanoriëntatie en, indien gewenst, advisering. Weet je al naar welk beroep je wilt omscholen? Dan heb je de eerste stap al gezet.
Als je dat nog niet precies weet en je wilt graag ondersteuning bij deze eerste stap, dan kan Leo Loopbaan, een van onze partners, je dat bieden. Zij zoeken samen met jou welke van de drie sectoren het beste aansluit op je ambities, capaciteiten en wensen. Je kan samen met de Leo loopbaanadviseurs op een aantal manieren ontdekken welke sector en functie bij jou past en wat dan de vervolgstappen zijn die je vervolgens zult doorlopen om bij jou droombaan te komen. Leo doet dit onder meer door loopbaangesprekken, inspirerende workshops, een CV check , een zelftest of door bijvoorbeeld een experience in je nieuwe sector te organiseren. Op die manier kun je al meteen ervaren of werken in dat andere werkveld iets voor jou is. Dat is niet alleen heel leerzaam, maar ook nog eens ontzettend leuk. Wil je weten wat Leo Loopbaan nog meer voor je kan betekenen? Klik dan op onderstaande link.
De volgende stap: ZuydSwitch
Oké, als je weet in welke sector jouw toekomst ligt volgt stap 2. Je maakt een begin met je omscholing. Zuyd Professional biedt momenteel twee switchprogramma’s aan:
- Zuyd Switch Zorg
- Zuyd Switch ICT
Docenten laten je in acht weken tijd proeven aan de Zorg of ICT en aan de deeltijdopleiding. Na het succesvol afronden kun je in de deeltijdopleiding instromen. Bij ZuydSwitch Zorg is het zo dat je, als onderdeel van de opleiding Verpleegkunde deeltijd, al aan de slag gaat in de praktijk bij een organisatie. Bij ICT en techniek is dat niet altijd zo. ZuydSwitch ICT is een heel mooie voorbereiding op die nieuwe stap. In de Ad ICT deeltijdopleiding maak je de overstap naar een ICT werkgever halverwege het eerste jaar. Voor een deel bestaat het ZuydSwitch programma uit verdere oriëntatie op de opleiding en de praktijk, om zeker te zijn van je keuze en te ontdekken welk leertraject hiervoor nodig is. Voor een ander deel word je voorbereid op werk in deze sector, zodat je al snel over een aantal basiscompetenties beschikt. Daardoor kun je al snel in gesprek en op vacatures in de sector reageren. Je deeltijdopleiding moet dan nog starten, maar je hebt wel al de eerste stap gemaakt richting je nieuwe carrière.
Na het ZuydSwitch programma aan de slag: betaald werken en leren
Na het ZuydSwitch programma ga je door met je opleiding op hbo- niveau: de deeltijdopleiding Verpleegkunde (Bachelor), de Associate Degree ICT of de Associate Degree Operational Engineering. De nieuwe werkgever zal dan dus nog wel verwachten dat je zo’n vervolgopleiding gaat doen. Dankzij het switchprogramma en de wijze waarop wij de vervolgopleidingen organiseren, bieden wij je de mogelijkheid om werken en leren te combineren. Afhankelijk van de ambities, de baaneisen én de ervaring, kan dit een Associate Degree opleiding (niveau 5) zijn of een Bacheloropleiding (niveau 6). Omdat in het schakelprogramma wordt gekeken naar je vooropleiding en werkervaring, sluit de vervolgopleiding goed aan. Wie bijvoorbeeld in de cultuursector veel ervaring heeft opgedaan met het organiseren van evenementen en deze competenties kan aantonen, kan bij de engineering opleidingen het deel projectmanagement overslaan. In de zorg worden onderdelen van de opleiding op de werkplek gedaan. Door de flexibele praktijkgerichte opzet zijn de opleidingen altijd combineerbaar met betaald werk.
Het Vista college biedt 4 oriëntatieprogramma’s aan naar kansrijke mbo-beroepen in de toekomst:
- bouw (schilderen, metselen, timmeren)
- zorg en welzijn
- logistiek en chauffeur
- installatietechniek
Uitbreiding door zij-instroom
Zuyderland, Enexis en de Politie Limburg ondersteunen deze ZuydSwitch trajecten. Ze hebben toegezegd medewerkers die het hele traject doorlopen en zich daarna verder willen ontwikkelen, nieuw perspectief op aantrekkelijk werk te bieden. De komende tijd zal het lijstje werkgevers die open staan voor mensen met een andere werkervaring en opleiding verder groeien.
Veelgestelde vragen
De ZuydSwitch programma’s kosten €600/€750-. Als je kiest om daarna verder te gaan met de bacheloropleiding of Associate Degree dan geldt daarvoor het jaarlijkse collegegeld. In principe betaal je zelf de kosten. In sommige gevallen worden deze vergoed door je nieuwe/toekomstige werkgever of de sector waar je nu nog werkzaam bent. Werkgevers maken dan meestal afspraken over bemiddeling van werk naar werk; de ZuydSwitch trajecten sluiten daar goed op aan. Die budgetten kunnen hiervoor worden ingezet. De Bachelor of Associate Degree opleiding, die daarna volgt, kan bijvoorbeeld worden vergoed door de nieuwe werkgever.
Op de arbeidsmarkt is Corona een gamechanger. Hele sectoren gaan tijdelijk dicht en sommigen zullen voorgoed krimpen. Hierdoor groeit de baan onderzekerheid. Hele groepen mensen moeten op zoek naar werk in een andere sector, waar wel banen zijn. Het probleem is alleen de mismatch op de arbeidsmarkt. Sectoren met toekomstbestendige banen vragen andere opleidingen en andere competenties dan veel werkzoekenden hebben.
Zuyd Professional is daarom samen met regionale partners twee ZuydSwitch trajecten gestart om mensen, ongeacht de sector waarin ze nu werken, in enkele maanden tijd startklaar te maken voor beroepen waar komende jaren veel vraag naar blijft.
Op de arbeidsmarkt is Corona een gamechanger. Hele sectoren gaan tijdelijk dicht en sommigen zullen voorgoed krimpen. Hierdoor groeit de baan onderzekerheid. Hele groepen mensen moeten op zoek naar werk in een andere sector, waar wel banen zijn. Het probleem is alleen de mismatch op de arbeidsmarkt. Sectoren met toekomstbestendige banen vragen andere opleidingen en andere competenties dan veel werkzoekenden hebben.
Zuyd Professional is daarom samen met regionale partners drie ZuydSwitch trajecten gestart om mensen, ongeacht de sector waarin ze nu werken, in enkele maanden tijd startklaar te maken voor beroepen waar komende jaren veel vraag naar blijft.
De ZuydSwitch trajecten zijn ontwikkeld voor sectoren waarin de baankans groot is. Zo’n traject bereidt mensen met werkervaring op minimaal MBO 4 niveau voor op de overstap naar een sector met méér baanzekerheid. Leeftijd speelt geen rol, wel enkele jaren werkervaring, ongeacht de sector waarin.
Ja. ZuydSwitch zorg is een onderdeel van de deeltijdopleiding, daarvoor moet je dus al een werkplek in de zorgsector hebben. Door het volgen van een van de andere ZuydSwitch programa’s ben je na enkele maanden klaar om op vacatures in die sector te reageren. Je hebt je opleiding dan nog niet afgerond, maar wel de eerste stap gemaakt richting je nieuwe carrière.
Toekomstige werkgevers in de sectoren techniek en ICT zullen na het afronden van een ZuydSwitch traject wel verwachten dat je nog een vervolgopleiding gaat doen. Die verzorgt Zuyd Professional. Dankzij het switchprogramma en de wijze waarop Zuyd Professional de vervolgopleidingen organiseert, zullen dit vaak opleidingen zijn die gecombineerd worden met betaald werk.
De eerste stap om perspectief op een toekomstbestendige baan te krijgen, is loopbaanoriëntatie en -advisering. Leo Loopbaan, een van de partners, zoekt samen met je welke van de drie sectoren het beste aansluit op je ambities, capaciteiten en wensen. Is dat duidelijk, dan kun je deelnemen aan een van de 2 switchprogramma’s die Zuyd Professional aanbiedt:
- Zuyd Switch Zorg
- Zuyd Switch ICT
De associate degree (Ad) is een landelijk erkende tweejarige hbo-opleiding. Het is een niveau 5 opleiding.
ZuydSwitch is geïntegreerd in je gezondheidszorg, techniek of ICT opleiding. Bij het succesvol afronden van de volledige deeltijdopleiding Verpleegkunde deeltijd ontvang je een getuigschrift Bachelor of Science. Na de Associate Degree Techniek of ICT ontvang je een getuigschrift Associate Degree ICT of Techniek.
Besluit je om na het volgen van Zuydswitch om je niet in te schrijven voor de vervolgopleiding dan ontvang je een bewijs van deelname.
Heb je de ZuydSwitch Zorg succesvol afgerond, dan ontvang je als deelnemer bovendien een Microcredential*. Deze wordt geregistreerd in het systeem van Edubadge en landelijk erkend. (*een Microcredential is een digitaal certificaat waarmee je als professional kunt aantonen wat je weet, kunt en begrijpt na succesvolle afronding van een (kleine) onderwijseenheid.)
Zuyd Professional werkt samen met een team van deskundige docenten en trainers. Dit zijn mensen die zelf werkzaam zijn bij bedrijven of organisaties waardoor zij veel kennis en ervaring hebben met het vak.
De drie switchprogramma’s zijn niet gratis. In principe betaalt de deelnemer de kosten. In sommige gevallen worden deze vergoed vanuit de sector waarin men ontslagen of boventallig wordt. Werkgevers maken dan meestal afspraken over bemiddeling van werk naar werk; de ZuydSwitch trajecten sluiten daar goed op aan. Die budgetten kunnen hiervoor worden ingezet. De Bachelor of Associate Degree opleiding, die hierna volgt, kan bijvoorbeeld worden vergoed door de nieuwe werkgever.
Het switchprogramma voor de sector ICT kost € 750 -. Daarna betaal je voor elk studiejaar dat je studeert collegegeld. Het switch programma voor de zorg is een onderdeel van de reguliere deeltijdopleiding. De kosten zijn €600,-.
Studenten die voor het eerst gaan studeren (of later) aan een bachelor-of associate degree opleiding komen in aanmerking voor het verlaagd wettelijk collegegeld (mits zij voldoen aan de vereisten van het wettelijk collegegeld). Het verlaagd wettelijk collegegeld is alleen voor de eerste ononderbroken twaalf maanden van de inschrijving als student. Het verlaagd wettelijk collegegeld bedraagt 50% van het normale wettelijke collegegeld. Dit is van toepassing voor alle nieuwe hbo studenten die een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding volgen en het wettelijk collegegeld betalen. Meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.
Zie je het voor je?
Gun jezelf een nieuw baanperspectief en neem contact met het kennis- en informatiecentrum van Zuyd Hogeschool. Daar zitten onze adviseurs klaar om mee te kijken naar jouw wensen en situatie. Dat is jouw eerste stap naar een nieuwe baan in een voor jou nieuwe sector.