Ben jij als professional actief in zorg- en welzijn en leer je graag meer over hoe je cliënten en mantelzorgers kunt stimuleren in hun zelfredzaamheid? Dan is de ZELF scholing iets voor jou! 
ZELF staat voor Zelfredzaamheid, Eigen regie, Levenskwaliteit en Functionaliteit. Het doel van de training is te leren hoe je minder zorgtaken onnodig van cliënten overneemt en hoe je de zelfredzaamheid van cliënten stimuleert door hen te motiveren om actief te blijven en zoveel mogelijk zelfstandig dagelijkse handelingen uit te voeren op een manier die bij hen past. De training is gericht op een zorgaanpak die cliënten in beweging houdt, zodat hun zelfredzaamheid behouden blijft of zelfs versterkt wordt. Dus ga jij binnen je organisatie of instelling aan de slag met reablement? Dan bieden wij met deze training kennis en vaardigheden om cliënten te ondersteunen en motiveren in zelfstandigheid en kwaliteit van leven.

Doelgroep

Jij bent werkzaam in de thuiszorg of in een verpleeghuis met ouderen en/of chronisch zieken. 
Je werkt als verzorgende niveau 1 t/m 4, als welzijnsmedewerker op mbo niveau of uitvoerend in een ondersteunende dienst zoals schoonmaak of catering in de ouderenzorg. Ondersteunend kan deelname van professionals (al dan niet HBO) bij enkele cursusbijeenkomsten van meerwaarde zijn.

Hierna kun je

  • Je eigen gedrag aanpassen waardoor je gaat ‘zorgen voor’ in plaats van ‘zorgen dat’. Je krijgt inzicht in je huidige werkwijze en aanpak en wat je hierin kunt verbeteren. Je ondersteunt, maar stimuleert cliënten zélf de regie te nemen in hun zelfredzaamheid.

  • Bewust bewegingsgerichte zorg in de praktijk toepassen. Je hebt de kennis en motivatie om deze aanpak effectief in te zetten. 

  • Handvatten en vaardigheden toepassen om cliënten bewust te maken van hun mogelijkheden. Je weet hoe je ze motiveert om actiever en zelfredzamer te worden en te blijven.

  • Strategieën gebruiken om zelfstandigheid te stimuleren. Hiermee help je cliënten hun onafhankelijkheid te behouden of zelfs te vergroten.
     
  • Omgaan met weerstand bij cliënten. Je hebt geleerd hoe je cliënten ondersteunt die moeite hebben met veranderingen richting meer zelfredzaamheid.

Te verbeteren competenties

  • Reflecteren
    Tijdens het eerste deel van de scholing sta je stil bij jouw eigen handelen als professional en wat jouw handelen uitlokt bij de cliënt en zijn mantelzorger. Je kijkt kritisch naar je huidige werkwijze, je reflecteert hierop en staat ervoor open te leren hoe je door het vertonen van ander gedrag, de zelfredzaamheid van cliënten kunt beïnvloeden.
     
  • Communiceren
    Je leert, door verbale en non verbale communicatie, hoe je cliënten stimuleert om zo zelfstandig mogelijk te handelen en pas om hulp te vragen als de grens van zelfstandigheid of veiligheid bereikt is. Je leert tevens hoe je de verwachtingen van cliënten en mantelzorgers kunt managen.
     
  • Stimuleren tot zelfstandigheid en redzaamheid
    Je leert strategieën aan hoe je een gedragsverandering bij de cliënt te weeg kunt brengen tot meer zelfstandigheid. Je leert en om te gaan met weerstand van cliënten en mantelzorgers en hoe je cliënten stimuleert tot meer zelf doen waardoor je zelfredzaamheid vergroot.    
     

Details

Niveau MBO
Duur 3 tot 6 maanden
Locatie Incompany bij klant
Erkenning Bewijs van deelname
Alle details weergeven

Let op! Deze opleiding wordt uitsluitend op maat aangeboden voor groepen medewerkers binnen één organisatie of instelling.
Heb je interesse? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Programma

De ZELF scholing duurt 7 bijeenkomsten met een totale contactduur van 12 uur. 

De training is opgebouwd uit meerdere bijeenkomsten, elk met een specifieke focus om jou als professional in zorg en welzijn binnen je team stap voor stap te ondersteunen bij het toepassen van bewegingsgerichte zorg:

  • Bewustwording en motivatie
    De eerste bijeenkomsten staan in het teken van bewustwording en motivatie. Hier leer je de principes van bewegingsgerichte zorg en hoe je elkaar kunt inspireren om deze aanpak te omarmen.
  • Vaardigheden en praktische toepassing
    In de volgende bijeenkomsten ontwikkel je vaardigheden om persoonsgerichte bewegingszorg toe te passen. Je leert inschatten wat de cliënt nog kan en wil, en krijgt handvatten om hiermee in de praktijk aan de slag te gaan. Praktijksituaties worden geoefend, waarbij ook aandacht is voor het omgaan met weerstand.
  • Praktijkvoorbeelden en acteurs
    In elke sessie breng je een praktijkvoorbeeld in dat je individueel voorbereidt. Tijdens de vierde bijeenkomst werk je samen met een ervaren acteur om je gespreksvaardigheden en aanpak in levensechte situaties te testen en te versterken.

Na afloop van de training ben je in staat om bewegingsgerichte zorg effectief in de praktijk te brengen.

Planning

Deze incompany training is mogelijk is voor groepen van 12-15 deelnemers binnen eenzelfde organisatie of team. 
We verzorgen de training op jullie eigen (gekozen) locatie. Lesdagen worden in overleg gepland, afhankelijk van de beschikbaarheid van (gast)docenten.  Bij interesse neem contact op met petra.panis@zuyd.nl voor een verkennend gesprek.

FAQ

Wat is reablement? 

Reablement is een persoonsgerichte, holistische benadering die gericht is op het fysieke functioneren en/of op andere functies van een individu met als doel om onafhankelijkheid bij betekenisvolle dagelijkse activiteiten in de woonomgeving te vergroten dan wel te behouden en behoefte aan langdurige zorg of ondersteuning te verminderen. 

Wat betekent ZELF? 

ZELF is een afkorting van Zelfredzaamheid, Eigen regie, Levenskwaliteit en Functionaliteit. 

Is het ZELF programma op onderzoek gebaseerd / evidence based? 

Ja, het programma is doorontwikkeld vanuit het onderzoeksprogramma ‘Blijf Actief Thuis’ door de Academische Werkplaats voor Ouderenzorg (AWO). Het programma is bewezen effectief gebleken. Voor meer informatie download de factsheet ‘Het ZELF-programma: stimuleren van zelfredzaamheid in het verpleeghuisfolder’ (pdf). 

Wat is de rol van de mantelzorg bij reablement? 

Vaak is het goed om ook mantelzorgers mee te nemen in de 'nieuwe' manier van benaderen van cliënten. De focus van het ZELF programma is echter gericht op professionals werkzaam in de zorg.  Bij interesse in scholing voor mantelzorgers neem dan contact op met petra.panis@zuyd.nl voor de mogelijkheden.

Biedt Zuyd ook andere scholingen aan op het gebied van reablement?

Momenteel wordt de ZELF scholing ook aangeboden in een train-de-trainer variant. Hierbij staat naast de inhoud van de ZELF scholing, ook jouw rol als trainer centraal en krijgt je kennis aangereikt over didactiek en groepsdynamiek die je leert toe te passen in jouw rol als trainer.  Voor meer informatie bekijk de opleiding Reablement- ZELF scholing - train de trainer

Reablement is een gedachtengoed waarbij de vormgeving van dit gedachtengoed sterk afhankelijk is van de context waarin dit gaat plaats vinden. Zuyd biedt maatwerktrajecten aan aan organisaties, teams of andere samenwerkingsverbanden die voornemens zijn om reablement te gaan implementeren.

Incompany

Deze training wordt uitsluitend incompany aangeboden aan een groep medewerkers,  team of afdeling binnen een organisatie of instelling. Voor meer informatie neem contact op met petra.panis@zuyd.nl voor een verkennend gesprek. 

Praktische informatie

Reablement is een gedachtengoed waarbij de vormgeving van dit gedachtengoed sterk afhankelijk is van de context waarin dit gaat plaats vinden. Zuyd biedt maatwerktrajecten aan binnen organisaties, teams of andere samenwerkingsverbanden die voornemens zijn om reablement te gaan implementeren.

Kosten en aanmelden
De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, het aantal bijeenkomsten en de reisafstand. Aanmelden kan per team of meerdere) van eenzelfde organisatie.

Leermateriaal
Cursisten hebben voor een bepaalde periode toegang tot de elektronische leeromgeving met alle leermateriaal. 

Locatie
De locatie van de scholing is bij de opdrachtgever.

Toelatingseisen

Er is geen specifieke kennis en ervaring noodzakelijk. Wel ben je werkzaam binnen een team of zorg- of welzijnsorganisatie die reablement gaat implementeren.

Over de trainers

Portretfoto van Petra Panis, MSc

Petra Panis (1977) is ergotherapeut en heeft aanvullende de opleiding gezondheidswetenschappen richting management, beleid en innovatie gevolgd aan de Universiteit van Maastricht. Na 11 jaar werkzaam te zijn geweest in de ouderenzorg als ergotherapeut en projectleider van Europese domoticaprojecten is zij, sinds 2010, verbonden als docent en docent onderzoeker aan de academie voor ergotherapie en wisselend aan de lectoraten.

Petra Panis, MSc Ergotherapeut/ docent ergotherapie, docent onderzoeker Lectoraat Autonomie en Participatie, coördinator LLO reablement Academie voor Ergotherapie en Verpleegkunde
Portretfoto van Nicky Romeijn – Winthagen

Nicky Romeijn-Winthagen is verpleegkundige en heeft de master Gezondheidswetenschappen, in de richting van gezondheidsbevordering en gedragsverandering, gevolgd aan de Universiteit van Maastricht. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als wijkverpleegkundige is zij vanaf 2017 verbonden aan Zuyd Hogeschool als docent Verpleegkunde en vanaf 2021 als docent-onderzoeker actief bij het lectoraat Wijkgerichte Zorg.

Nicky Romeijn – Winthagen docent, Academie voor Verpleegkunde, Lectoraat Wijkgerichte Zorg

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.