Gedrag en dynamieken in organisaties
- niveau post HBO
- duur 6 tot 9 maanden
- startdatum 15-09-2025
- locatie Sittard
Ben je benieuwd hoe het is om deze opleiding te volgen? Lees dan het ervaringsverhaal van Astrid en Nona die deze opleiding hebben afgerond.
Wil je weten hoe je gedrag kunt veranderen dan is inzicht gedrag en gedragsbepalende factoren nodig. Inzichten uit de organisatiesociologie en psychologie scheppen de mogelijkheid om gedrag enerzijds te begrijpen en anderzijds biedt het aanknopingspunten om gedrag in een gewenste richting te veranderen. In 7 dagen komen technieken en mogelijkheden aan bod die jou heldere handvatten bieden. Al deze inzichten worden door jou, in samenwerking met medecursisten en docent, verwerkt in een concrete interventie gericht op een gedragsveranderingsvraagstuk uit jouw praktijk. Je kunt er dus na afloop van deze opleiding gelijk mee aan de slag!
Voor professionals die zich bezig houden met (menselijk) gedrag en dit willen veranderen.
Voor leidinggevenden, teamleiders, HRM-professionals, (technisch)bedrijfskundigen, zorgmedewerkers, coaches, veiligheidskundigen, organisatieadviseurs, beleidsmedewerkers.
Van begrijpen van gedrag naar veranderen van gedrag
In deze opleiding word je ondergedompeld in organisatiesociologie, psychologie en gedragsbiologie om vanuit deze invalshoeken menselijk gedrag te leren begrijpen. We starten bij de fundamenten en basisprocessen onder gedrag. Via het ombuigen van weerstanden, naar het doorbreken van gewoontepatronen, komen we uit bij het herkennen en begrijpen van dynamieken in en tussen groepen mensen. Om vervolgens via inzichten die betrekking hebben op de invloed van de sociale en fysieke omgeving, te leren hoe je dit ook juist kunt inzetten om mensen te motiveren om het gedrag in een gewenste richting te veranderen.
Je werkt aan de volgende competenties: Conceptueel denken, creatief denken, analyserend vermogen, motiveren en beargumenteren, mens sensitiviteit, aanpassingsvermogen, mensgericht leiderschap, omgevingsbewustzijn, kritisch denken, anticiperen, flexibiliteit.
Gedrag en gedragspatronen op het niveau van het individu en de groep of organisatie worden vanuit een sociaalwetenschappelijke invalshoek bekeken. Herkennen, begrijpen en weten hoe te veranderen is de opzet van de opleidingsdagen.
Iedere dag staat een ander thema centraal. Op een interactieve manier, met ruimte voor humor, komen de belangrijkste inzichten rondom gedragsverandering en gedragsbeinvloeding voorbij. Voor deze opleiding is op basis van deze wetenschappelijke inzichten een methode ontwikkeld die de kapstok vormt voor de opleidingsdagen. Je krijgt deze methode ook in de vorm van een kaartenset aangereikt.
In de opleidingsdagen wordt ook een vertaling naar jouw praktijk gemaakt. Brainstormsessies (al dan niet gecombineerd met een boswandeling) waarin je samen met medecursisten de vertaalslag maakt van theorie naar jouw praktijk, helpen je om aan het einde tot een concrete gedragsinterventie te kunnen komen. Oefenen met de materie aan de hand van casuïstiek maakt ook onderdeel uit van het programma. Tussen de bijeenkomsten door ga je middels een aantal kleine veldonderzoeken dieper in het het te veranderen gedrag in jouw praktijk. Op deze manier krijg je voldoende kennis en inzicht om een passende interventie te bedenken.
Thema’s
Dag 1: Fundamenten en basisprocessen menselijk gedrag
Dag 2: Weerstanden en hoe deze om te buigen
Dag 3: Gewoonten en hoe deze te beïnvloeden
Dag 4: Wat is de invloed van de sociale omgeving op het gedrag en hoe kun je dit beïnvloeden?
Dag 5: Dynamieken, patronen en gedrag in groepen/organisaties
Dag 6: Welke beïnvloedingstechnieken passen bij jouw casuïstiek? Hoe kun je dit vertalen naar concrete interventies?
Dag 7: Presentaties van interventies & workshop Gedragsbiologie (Gaia park)
Lichting 4: Start najaar 2024: de 4e lichting is volgeboekt.
Lichting 5: Start winter 2025: de 5e lichting is volgeboekt
Lichting 6: Start voorjaar 2025: maandagen (inschrijving sluit op maandag 3 maart 2025)
Intake: februari en maart 2025 (via teams)
Locatie: kasteel Limbricht te Limbricht en de Hompesche molen te Stevensweert. Laatste bijeenkomst Gaia Zoo, Kerkrade
Lesdata: 14 april (Kasteel), 26 mei (Kasteel), 7 juli (Molen), 8 september (Kasteel), 22 september (Kasteel), 20 oktober (Molen), 10 november (Gaia zoo)
Lichting 7: Start najaar/winter 2025; data volgen tzt. Indien je (vrijblijvend) op de wachtlijst geplaatst wil worden zoek svp contact met ons.
Deze opleiding wordt enkel in de open inschrijving aangeboden.
De opleiding bestaat uit:
Eigen vraagstuk: we willen je vragen een eigen gedragsveranderingsvraagstuk mee te nemen.
Lesmateriaal
Aantal deelnemers
Om zo veel mogelijk maatwerk, aandacht te kunnen geven en te kunnen leren van elkaar is de groep klein, d.w.z. tussen de 8 en 12 personen.
Studiebelasting & Certificaat
Omdat wij ook weten dat werken en leren een pittige combinatie kan zijn zullen, behalve kleine veldonderzoeken gericht op het gedragsveranderingsvraagstuk, bijna geen voorbereidingsopdrachten verstrekt worden. Er is wel een voorbereiding wenselijk voor de laatste bijeenkomst. Hierin geef je een korte presentatie waarin je laat zien hoe je een concrete gedragshandeling in jouw praktijk zou kunnen beinvloeden.
De opleiding wordt afgesloten met een certificaat.
Overig
Er is geen alumnikorting en geen medewerkerskorting mogelijk.
Hbo werk en/of -denk niveau
Intake
Tussen het moment van inschrijven en de eerste lesdag vindt er via teams een persoonlijke intake met de docent plaats. Hiervoor ontvang je een uitnodiging.
Enkele reacties van deelnemers na afloop van de opleiding:
‘Ik vond het fijn om meer te leren over de basisprincipes van gedrag, waar dit vandaan komt en hoe je dit in het dagelijks leven kunt herkennen.’
‘De opleiding is een mooie toevoeging op de theorie van coaching, hiermee heb ik praktisch en snel inzicht in gedrag op de werkvloer en kan ik sneller schakelen in reacties van invloed op dit gedrag.’
‘Ik heb geleerd om gedrag vanuit meerdere invalshoeken te bekijken en ben me bewust van mijn eigen vooroordelen.’
‘Na het volgen van de opleiding kan ik gedrag binnen een groep analyseren en vervolgens hier de juiste beïnvloedingstechniek op inzetten’
“De cursus heeft handvaten gegeven om gedrag en onderliggende factoren echt te begrijpen. Met deze stevige basis voel ik me klaar om het in de praktijk toe te passen.
“De docent was goed, de theorie wordt op een leuke manier overgebracht”
‘Om gedrag te kunnen veranderen moet je allereerst gedrag begrijpen”
Onze trainer Nathalie Willems is een gepassioneerde expert op het gebied van gedragsverandering. Met een achtergrond in organisatiesociologie en gedragsverandering heeft Nathalie uitgebreide ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen en trainingen. Nathalie heeft een unieke benadering ontwikkeld die gebaseerd is op begrip, empathie en betrokkenheid in combinatie met gedragswetenschappelijke inzichten. Gedragsverandering staat centraal in alles wat onze trainer doet. Door gedrag te begrijpen en effectieve strategieën voor verandering te ontwikkelen, helpt Nathalie individuen en groepen om hun doelen te bereiken en te groeien.
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.