Facility Management deeltijd
- niveau HBO
- duur 4 jaar
- locatie Heerlen
Maak het verschil in Facility Management!
Ben je klaar voor een nieuwe stap in je carrière? Facility Management draait om het organiseren en optimaliseren van ondersteunende processen binnen organisaties. Of je nu betrokken bent bij het organiseren van evenementen, het beheren van vastgoed of het zorgen voor een veilige en duurzame werkomgeving, jouw werk maakt een grote impact.
De tweejarige deeltijdopleiding Facility Management associate degree helpt je om je verder te ontwikkelen in jouw vakgebied. Je leert theorie en vaardigheden die je direct kunt toepassen in je werk. Of je nu wilt doorgroeien naar een rol als coördinator, teamleider of assistent manager, deze opleiding biedt je de kennis en praktische handvatten om die ambitie waar te maken.
Na afronding van deze opleiding krijg je een ad diploma (niveau 5) en bieden we de mogelijkheid om verder te studeren binnen de bacheloropleiding op niveau 6 (hbo). Weet je nu al zeker dat je voor het volwaardige hbo bachelordiploma wilt gaan, kijk dan ook eens naar de opleiding Facility Management Deeltijd.
Met een achtergrond in Facility Management kun je terecht in diverse uitdagende functies, zoals: coördinator inkoop & logistiek, coördinator schoonmaakbeheer, vastgoedbeheerder, teamleider of leidinggevende. Deze functies laten zien hoe veelzijdig en essentieel jouw rol als professional in Facility Management kan zijn.
We leren om je klant-, doel- en mensgericht te communiceren. We leren je plannen en organiseren. We brengen de nodige kennis van het vak Facility Management aan en besteden daarbij ook aandacht aan je professionele ontwikkeling en vaardigheden in communicatie, samenwerken, managementvaardigheden, projectmanagement en enige bedrijfseconomische kennis en vaardigheden.
Kleine groepen, persoonlijke aandacht en de koppeling met de beroepspraktijk. Dat is onze kracht!
Persoonlijke aandacht vinden we heel belangrijk. Daarom houden we de groepen klein: ongeveer 12 personen, verdeeld over 2 projectgroepen. Facility Management studenten komen uit allerlei bedrijven en organisaties, van zorg en overheid tot het commerciële bedrijfsleven en de evenementen- en hospitalitybranche. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat je veel van elkaar kunt leren. Het is halen en brengen! Onze docenten zijn mensen uit de praktijk. Dat maakt het lesprogramma zeer divers en praktijkgericht.
Opbouw
Een studiejaar bestaat uit vier onderwijsblokken met telkens de focus op een belangrijk thema binnen Facility Management. Tijdens elk onderwijsblok staat één hoofdthema centraal Zo’n thema wordt opgebouwd rondom een ‘authentieke taak’ van een Facilitair Manager. Dat wil zeggen een taak/situatie die vaak in de praktijk voorkomt. Deze authentieke taak, bijvoorbeeld het organiseren en managen van een evenement of het ontwerpen, indelen en inrichten van gebouwen en ruimtes, staat dan ook centraal in de projectopdracht die in het betreffende blok wordt uitgevoerd in een kleine projectgroep.
Programma
Thuis bereid je je zelfstandig voor op de les. Met docenten ga je tijdens de lesavonden dieper in op de lesstof. Dit gebeurt deels aan de hand van casussen, waarbij je vanuit de theorie nadenkt over oplossingen in de praktijk, en deels aan de hand van vaardigheidslessen en/of werkcolleges. Dankzij deze interactieve werkvormen slaan we de brug tussen leren en werken. Zo ben je snel in staat om de verworven kennis meteen toe te passen in je eigen werkveld en het centrale project. Een extra praktijkdimensie wordt toegevoegd middels praktijkopdrachten en stages die je bij je eigen werkgever kunt uitvoeren. Hiermee toon je aan dat je hetgeen jij bij Facility Management geleerd hebt ook in de praktijk kunt toepassen. Een win-win situatie, voor jezelf en je werkgever.
Onderzoeksprojecten
Naast de deels theoretische onderwijsgroep bijeenkomsten werk je aan projectopdrachten in een kleine groep met meerdere medestudenten onder begeleiding van een docent. Je gaat vooral aan de slag met vraagstukken uit je eigen werkomgeving en die van je medestudenten. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van de ‘customer journey’ in een restaurant of het verbeteren van de interne service binnen een organisatie. Je inventariseert samen alle problemen en vragen. Aan de hand van de theorie, maar ook door middel van onderzoek, werk je samen aan een verbeterplan of adviesrapport.
Algemene vakken en vaardigheden
Niet alle stof kun je zelfstandig bestuderen. Daarom geven (gast)docenten hoor- en werkcolleges over bijvoorbeeld bedrijfseconomie, bouwkunde, communicatiemanagement, managementvaardigheden, marketing, recht en statistiek. Daarnaast verzorgen we trainingen om je de vaardigheden aan te leren die je nodig hebt. Denk aan effectief communiceren of leidinggeven.
De opleiding start op maandag 1 september 2025.
Planning
Een blokperiode duurt 10 weken. Gedurende de eerste 8 weken worden de bijeenkomsten doorgaans gepland op maandag en donderdag van 18.30 uur tot 21.30 uur. De laatste twee weken worden gebruikt voor toetsing, week 8 en 9 voor reguliere toetsen en week 10 voor de herkansing. Zo hoef je nooit lang te wachten om een tweede kans te wagen en alsnog je toets te halen.
Heb je nog vragen over de opleiding Facility Management AD? Kijk hieronder voor de meest gestelde vragen:
Kosten
De kosten voor deze studie bestaan uit het jaarlijkse collegegeld en aanvullende kosten voor lesmateriaal en boeken. Het collegegeld is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en opleiding. Check bovendien wat de fiscale aftrekbaarheid van scholingskosten voor jouw persoonlijke situatie kan betekenen.
Inschrijven
Inschrijven voor Facility Management Deeltijd kan via Studielink: https://www.studielink.nl/
Contact
Wil je meer weten over onze Facility Management deeltijdopleidingen?
Kom gerust langs! Maak kennis met ons team op onze open dagen. Wij bieden ook mogelijkheden om te komen proefstuderen.
Interesse in een proefstudeerdag? Neem dan contact op met Carmen van Thoor, Community Coördinator via 06-42 31 77 46 of facilitymanagement@zuyd.nl
Heb je andere vragen over de opleiding? Neem dan contact op met Rik Beckers, Deeltijd Coördinator via +31 6 42165590 of facilitymanagement@zuyd.nl
Heb je een buitenlands diploma of mocht je hier niet aan voldoen, neem dan gerust contact op voor overleg. Wij bieden mogelijkheden om buitenlandse diploma’s te vergelijken op niveau en/of een 21+ toelatingstoets te organiseren.
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.