Open dag en infoavond
Wil je sfeer komen proeven? Deze opleiding is present op de open dag van Zuyd op zaterdag 23 november in Heerlen. Aanmelden kan op de website. Op dinsdag 3 december 2024 organiseren wij een informatieavond, waarin we jou graag alles over onze Engineering Deeltijd opleidingen vertellen. Meer informatie en aanmelden >

Het internationaal erkende diploma Bachelor of Science Engineering is ideaal voor een carrière in het bedrijfsleven. Je wordt opgeleid tot ingenieur met een brede kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en bedrijfskunde. Met nadruk op voorbereiding op leidende rollen in de operatie of projecten in een technische omgeving. De opleiding bestaat uit modules waar het bedrijfsleven om vraagt. Deze zijn ook los te volgen. Bij afronding van sommige modules kun je waardevolle certificaten zoals Yellow & Green Belt Lean Six Sigma verwerven. Deze deeltijd bacheloropleiding is compact, praktijkgericht en goed te combineren met werk en privé.

De studieduur bedraagt 4 jaar.  Afhankelijk van je vooropleiding, praktijkervaring en ontwikkeling is versnelling mogelijk. De tijdsinvestering verschilt van persoon tot persoon, maar komt neer op gemiddeld tien à vijftien uur per week. Omdat je vanuit je praktijksituatie opereert, is een deel van die uren onder werktijd. Je kunt de opleiding afstemmen op werk en privé: studeren wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo.

Inschrijven voor deze opleiding gaat via studielink

 

Doelgroep

Deze praktijkgerichte bacheloropleiding is bedoeld voor de professional die zich wil ontwikkelen tot moderne ingenieur op hbo niveau. Je bekwaamt je in een technische context in rollen die in de praktijk uitstekend van pas komen: analist, manager/beheerder, verbeteraar, ontwerper, adviseur/consultant en implementeerder. Deze opleiding is interessant als je al (enige) werkervaring hebt en je je kennis en vaardigheden wilt ontwikkelen naar hbo niveau. Instroom vanuit diverse vooropleidingen is mogelijk.

Hierna kun je

... techniek in brede zin toepassen in de praktijk van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en technische bedrijfskunde/operations management. Je kunt daarbij zelf de diepgang en/of verbreding kiezen, afhankelijk van je interesse en de situatie op je werk. (Praktijk)cases, simulaties en je eigen werkplek spelen een belangrijke rol bij de opleiding. De opleiding is breed van opzet. Je werkt bijvoorbeeld hierbij ook aan managementvaardigheden.

Details

Niveau HBO
Duur langer dan 12 maanden
Locatie Heerlen
Erkenning Diploma
Alle details weergeven

Opbouw

In het begin van de studie heb je een intakegesprek met je studiecoach. Dit gesprek vindt normaliter in je eigen werkomgeving plaats. Samen bespreken jullie het studiepad,  waarin jij je extra wilt bekwamen en coachen wij je hierbij. Je werkgever mag aansluiten bij dit gesprek, maar dat hoeft niet. 

De opleiding bestaat uit veertien modules en een afstudeerscriptie. Er wordt zeer nauw samengewerkt met het regionale bedrijfsleven met betrekking tot de ontwikkeling en de uitvoering van het onderwijs. De opleiding maakt gebruik van diverse werkvormen. Op maandag is er klassikaal onderwijs in de namiddag/avond (16.00-21.00 uur). Cursusmateriaal wordt ook digitaal aangeboden en is daarmee ook online te volgen. Het ontwikkelen van kennis en deze toepassen in je werkomgeving staat hierbij centraal. Verworven kennis pas je toe in opdrachten die je individueel of in groepsverband uitvoert. Aan de hand van cases, maar vooral met praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. Aan het eind van elke module toon je zo je verworven vaardigheden aan en krijg je een beoordeling via een portfolio assessment, eventueel aangevuld met kennistoetsen. Als je bepaalde kennis en vaardigheden al hebt verworven in een eerder stadium en je kunt dit aantonen, kun je direct een assessment aanvragen waarbij een beoordeling wordt opgemaakt. Op deze manier is een versneld opleidingstraject mogelijk.

Programma

Eerste jaar *
Het eerste jaar bestaat uit vier modules, die steeds aan een herkenbare praktijkrol gekoppeld zijn:

  • Professional Engineer 1: je verwerft praktische basiskennis op hbo-niveau op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische bedrijfskunde om als volwaardig gesprekspartner te kunnen acteren.
  • Analist 1: je verwerft kennis en vaardigheden om in de praktijk snel gegevens te interpreteren en modelleren tot goede informatie.
  • Manager/beheerder 1: je verwerft kennis en vaardigheden om “assets” te beheren met een nadruk op Assetmanagement / ISO 55000. Je gaat deze kennis gebruiken in je eigen beroepsomgeving tijdens het assessment.
  • Verbeteraar 1: je verwerft kennis en vaardigheden om processen te optimaliseren vanuit Lean Six Sigma op Yellow Belt niveau (Yellow Belt certificaat behoort tot de mogelijkheden).

Tweede jaar
Het tweede jaar komen de overige rollen voor de ingenieur van de toekomst aan bod:

  • Ontwerper 1: je verwerft kennis en vaardigheden om vanuit een analyse of creatieve ingeving een idee te kunnen vertalen voor een aangepast of nieuw productieproces naar een (compleet of deel-) ontwerp inclusief ontwerpdocumenten op verschillende abstractieniveaus, verificatie documenten en mogelijke productiemethoden.
  • Implementeerder 1: je verwerft kennis en vaardigheden om een product, dienst of proces in de eigen organisatie te implementeren, rekeninghoudend met technische en niet-technische aspecten. Verder is er in deze rol aandacht voor een aantal elektrotechnische aspecten, waaronder: kabelberekeningen, engineeringspakketten en motorschakelingen.
  • Adviseur 1: je verwerft kennis en vaardigheden om in een technische omgeving een gefundeerd (technisch) advies te kunnen geven, dat bv kan leiden tot een verbetering (proces / product) of andere strategie.
  • Professional Engineer 2: in deze module staan onderzoeksvaardigheden, groepsdynamica en persoonlijke ontwikkeling centraal.

Derde jaar
In het derde jaar staan de volgende rollen op het programma:

  • Analist 2: je verwerft kennis en vaardigheden op het gebied van moderne big-data technieken om hiermee praktijkproblemen te analyseren
  • Manager/beheerder 2: je verwerft kennis en vaardigheden op het gebied van operationele aansturing van productieprocessen en productieketens
  • Ontwerper 2:
    je verwerft kennis en vaardigheden om vanuit een analyse of creatieve ingeving een idee te kunnen vertalen naar een nieuw (compleet of deel-) ontwerp. Je leert diverse actuele ontwerpmethodieken (waaronder “scrum”) en leert samenwerken in een multifunctioneel team.
  • Verbeteraar 2: je verwerft kennis en vaardigheden om processen te optimaliseren vanuit Lean Six Sigma op Green Belt niveau (Green Belt certificaat behoort tot de mogelijkheden).

In het eerste semester van het vierde jaar staat op het programma:

  • Implementeerder 2: je verwerft kennis en vaardigheden om door middel van modellen en methodieken in relatie tot projectmanagement te reflecteren op verlopen implementaties. Verder is er in deze rol aandacht voor processen in de procesindustrie en QESH.
  • Adviseur 2: je verwerft kennis en vaardigheden die van toepassing zijn in de rol van adviseur / consultant. Je bent in staat om jezelf een onderbouwd advies te geven in het kader van je persoonlijke ontwikkeling en anderen te helpen tot dat advies te komen. Een sollicitatietraining en Linkedin-workshop maken onderdeel uit van het programma. Daarnaast is er aandacht in het verwerven van een concept afstudeeropdracht.

Afstuderen 
Je rondt de opleiding af met een afstudeerscriptie in de eigen werkomgeving waarmee je je verworven competenties op hbo-niveau aantoont. Het betreft een individueel uit te voeren opdracht, waarbij je de keuze hebt in welke 2 competenties / rollen je wilt verdiepen.

Inschrijven kan direct via studielink.nl

* Deze opleiding wordt op dit moment doorontwikkeld en zal in september 2025 in aangepaste vorm als Bachelor worden aangeboden. 

Planning

Startdatum 1 september 2024


Inschrijven kan via www.studielink.nl 

FAQ

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk contact met vragen over deze opleiding?
Neem dan contact met ons op via mail deeltijdtechniek@zuyd.nl of telefonisch 06 – 34615086.

Praktische informatie

Contact
Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk contact over deze opleiding?
Stuur dan een mail naar deeltijdtechniek@zuyd.nl of bel 06 – 34 61 50 86.

Toelatingseisen

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt toegelaten met vooropleidingen: MBO4 of HAVO/VWO met wiskunde A of B. Ben je 21+ en voldoe je niet aan een van deze eisen? Dan kan je een toelatingstest doen om aan te tonen dat je instapbekwaam bent. Neem contact op met de opleiding via deeltijdtechniek@zuyd.nl voor meer informatie over deze test.

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.