ZuydSwitch Zorg
- niveau pre HBO
- duur korter dan 3 maanden
- startdatum 07-05-2025
- locatie Heerlen
Of je nu al als verpleegkundige werkt en wilt groeien, of een carrièreswitch maakt, met de Deeltijd Verpleegkunde opleiding van Zuyd kun je je ambities realiseren! Bij Zuyd heb jij de controle over je leertraject, gebaseerd op jouw kennis en ervaring. Je kunt kiezen voor een intensieve leerweg, met of zonder lessen, en toetsen afleggen wanneer je klaar bent. Samen met je coach bepaal je wat het beste bij jou past, rekening houdend met je ervaring, privéleven en werk. Natuurlijk vergt een deeltijd opleiding veel van je organisatievermogen, maar als professional ben je gewend zelfstandig te werken. Flexibiliteit is ook vereist, aangezien de opleiding voortdurend evolueert.
De opleiding Verpleegkunde Deeltijd is geschikt voor mbo-verpleegkundigen met werkervaring en voor zij-instromers. Zij-instromers zijn mensen die al een hbo-diploma hebben maar zich graag willen laten omscholen. Ook kunnen dit mensen zijn die een mbo-diploma hebben, met bij voorkeur werkervaring in de zorg en welzijn sector, en zich willen laten omscholen. Voor de zij-instromers is een module ontwikkeld die de student en het werkveld klaarstoomt voor de opleiding. Dit wordt ZuydSwitch Zorg (Verpleegkunde deeltijd basismodule) genoemd. Hier leert de zij-instromer de basis van het verpleegkundig vak. Op deze manier kan de zij-instromer goed ingewerkt worden op de werkplek en is goed voorbereid voor het verdere verloop van de opleiding. Een mbo-verpleegkundige is BIG geregistreerd. Een zij-instromer is niet BIG geregistreerd.
Aan het eind van de opleiding ben je hbo-verpleegkundige niveau 6. Je bent allround opgeleid wat betekent dat je in verschillende contexten aan de slag kunt. Denk hierbij aan het ziekenhuis, de psychiatrie, in de wijk of gehandicaptenzorg. Jij bent in staat om je handelen te onderbouwen en kritisch te kijken naar alles wat er om je heen gebeurt. Je kunt theorie koppelen aan de praktijk en bent in staat in een multidisciplinair team zelfstandig de verpleegkundige zorg te plannen, coördineren en organiseren.
Extra voordelen
Het onderwijs is opgebouwd uit onderwijsperioden van 10 weken. Tijdens iedere onderwijsperiode wordt er een leereenheid behandeld waar de student gaat werken aan haar/zijn beroepsproducten. De beroepsproduceten waar de student aan werkt, vormen de bewijslast voor de toetsing.
Het onderwijs dat aangeboden wordt, bestaat uit:
Niveau 1 onderwijs
Niveau 2 onderwijs
Afstuderen
Vaardigheidsonderwijs voor studenten die niet BIG geregistreerd zijn (zij-instromers)
Tijdens de opleiding maken wij gebruik van het ABCD model en de CanMEDS rollen. Samen vormen zij de basis voor de overkoepelende leeruitkomsten.
Onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding
Als verpleegkundige moet je in staat zijn om jouw verpleegkundige competenties op hbo-niveau aan te tonen. De toetsing voor het onderwijs op niveau 1 en niveau 2 heet het portfolio assessment. Tijdens het portfolio assessment toon jij met de gemaakte beroepsproducten aan, dat je de competenties en rollen van de hbo-verpleegkundige beheerst. Het portfolio assessment bestaat uit een schriftelijk deel (de bewijslast waarin de beroepsproducten en feedback van het werkveld, je mede-student en de docent zijn verwerkt) en een mondeling deel, het portfolio gesprek.
De opleiding Verpleegkunde Deeltijd kent meerdere startmomenten:
Duur van de opleiding
De opleiding duurt +/- drie jaar. Als je niet uit de zorg komt, zal de studieduur langer zijn. Binnen de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd werken we niet met vrijstellingen.
Het combineren van werk, privé en opleiding is niet niks. De meeste studenten werken circa 24 tot 28 uur per week op hun werkplek. Daar komen een keer per week vier contacturen op school bij. Daarnaast ben je ongeveer acht uur zoet met zelfstudie. Het onderwijs is een combinatie van projectopdrachten, colleges en trainingen en wordt gegeven door ervaren docenten of externe experts.
Leren op de werkplek
Het leren op de werkplek en concrete vraagstukken uit de praktijk staan centraal. De theoretische kennis pas je direct toe in de praktijk. Doordat je deel uitmaakt van een groep studenten, leer je ook van de ervaringen en werkwijzen van de andere deelnemers. Dat ervaren de meeste studenten als bijzonder nuttig en leerzaam. Eén keer per week - op dinsdag of donderdag - volg je onderwijs op school onder leiding van een ervaren docent. Binnen Verpleegkunde wordt gewerkt met Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). Samen met je medestudenten ga je aan de slag met casuïstiek, dit doe je onder begeleiding van de docent.
Zuyd biedt je een online leeromgeving, waarvan je gebruik kunt maken ter voorbereiding op het onderwijs en voor het contact met medestudenten en docenten.
Toelatingseisen
Naast de geadviseerde twee jaar werkervaring in de zorg, zijn de vereisten:
21+ toets: In het geval dat je op basis van je vooropleiding niet toelaatbaar bent tot de opleiding bestaat de mogelijkheid om toegelaten te worden tot de opleiding na het behalen van een 21+ toets.Hiervoor kun je je wenden tot de decaan van Zuyd: Marjo Dullens, studentendecaan Academie voor Verpleegkunde: marjo.dullens@zuyd.nl.
Ben je al BIG?
Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een Nederlands register waarin het basisberoep is opgenomen van individuen werkzaam in aantal beroepsgroepen in de gezondheidszorg. Ben je al BIG-geregistreerd? In principe hoef je dan niet opnieuw de voorbehouden handelingen te toetsen. Indien je nog niet over een BIG-registratie beschikt, is een minimum van 2300 praktijkuren voorgeschreven om aan de vereiste praktijkervaring te voldoen. Daarnaast volg je in dat geval ook nog vaardighedenonderwijs en leg je protocoltoetsen en de rekentoets af. Ook zul je je kennis met betrekking tot anatomie, fysiologie en pathologie zelfstandig (online) eigen moeten maken. Hiervoor zijn extra modules ontwikkeld.
Zie ook: https://www.bigregister.nl/actueel/nieuws/2019/december/9/verbeteringen-aanvraag-big-registratie
Stage/werkplek
Wanneer je start met de opleiding Verpleegkunde Deeltijd (of hbo-v) is een werkplek vereist. Je kunt niet werken aan je beroepsproducten wanneer je geen werkplek hebt. Bij voorkeur werk je tijdens je opleiding op verschillende plekken/afdelingen. Als je nog niet BIG geregistreerd bent, zul je 2300 uur aan praktijkervaring op moeten doen. Dit doe je op je werkplek en bij voorkeur op verschillende afdelingen.
Wij adviseren:
Wil je meer weten over deze opleiding?
Volg dan online vanaf je laptop de info avond en stel je vragen aan onze docent. De eerstvolgende online info avond vindt plaats op:
Aanmelden
Aanmelden kan via hbov-deeltijd@zuyd.nl Je ontvangt vervolgens een uitnodiging met een teams link waarmee je kunt deelnemen aan de online info.
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.