Sustainable Business: Meervoudige Waardecreatie en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Bedrijven worden meer en meer aangespoord en aangesproken om hun impact op het milieu te verminderen, hun sociale verantwoordelijkheid te vergroten en economische waarde te creëren op een manier die bijdraagt aan een duurzame toekomst voor alle belanghebbenden. Deze verschuiving leidt tot grootschalige veranderingen binnen de bedrijfseconomie en de bedrijfskunde. Bedrijven sturen niet meer alleen op ‘risico en rendement’, maar op ‘risico, rendement en impact’.
Doelgroep
- Professionals met een bedrijfseconomische/bedrijfskundige achtergrond die hun kennis op het gebied van duurzaamheid/meervoudige waardecreatie willen ‘upgraden’ naar de hedendaagse praktijk.
- Professionals die betrokken zijn bij verandertrajecten op het gebied van ‘meervoudige waardecreatie’, duurzame(re) bedrijfsvoering etc.
- Professionals die betrokken zijn bij het maken van rapportages over duurzaamheidsinformatie op basis van de CSRD, NFRD of SFDR.
- Professionals die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de Administratieve Organisatie/Interne Beheersing van financiële en niet-financiële informatie.
- Professionals die meer kennis willen opdoen op dit gebied zoals:
- Financials die vrijwillig over duurzaamheidsprestaties willen rapporteren en willen weten op welke manieren dat kan;
- Accountants /adviseurs die hun klanten willen adviseren op het gebied van duurzaamheid en duurzaamheidsinformatie willen samenstellen of duurzaamheidsrapportages willen controleren.
Hierna kun je
Deze cursus brengt je naar de voorhoede van deze onomkeerbare transformatie naar ‘meervoudige waarde creatie’ en bijbehorende gevolgen voor strategie, governance, control-omgeving, marketing, financiering, HR-beleid, interne en externe verslaggeving, financiële en niet-financiële administraties, auditing etc. van ondernemingen. Niet te vergeten zal moderne data-technologie een steeds prominentere rol gaan spelen omdat traditionele ERP systemen en bv. Excel onvoldoende geëquipeerd zijn om aan de grote hoeveelheid (vaak keten brede en veelsoortige) datastromen en informatiebehoeften te voldoen.
De nieuwe Europese richtlijn op het gebied van duurzaamheidsinformatie (de CSRD) past helemaal in deze ontwikkeling en kan grote, zelfs strategische, gevolgen hebben voor ondernemingen die hiermee direct dan wel indirect worden geconfronteerd. Het is dus veel meer dan een ‘rapportage-richtlijn’ en wordt door velen gezien als een ‘gamechanger’ in het werk van de bedrijfseconomisch en bedrijfskundig professional!
Het lectoraat ‘Future Proof Financial’ van Zuyd Hogeschool biedt deze cursus aan, waarin de bedrijfseconomische en bedrijfskundige veranderingen als gevolg van de CSRD en bijbehorende European Sustainability Reporting Standards (ESRS) centraal staan. Veranderingen die nodig zijn om deze transformatie concreet vorm te geven en deze nieuwe richtlijn succesvol te implementeren binnen jouw organisatie of als leidraad te gebruiken bij verandertrajecten op het gebied van ‘meervoudige waardecreatie’, duurzame(re) bedrijfsvoering etc.
Programma
Wat komt in deze Nederlandstalige training aan bod?
Dag 1: 22 januari 2025
- Algemene introductie
- Veranderingen Bedrijfseconomie/-kunde
- Strategisch Management
- Governance, Risk & Compliance
- Finance
- Marketing
- Internal & Management Control
- Management Accounting
- Externe verslaggeving
- AO/IC
- Bedrijfsadministratie/niet-financiële administratie
- Auditing
- Internationale context
- Dubbele Materialiteitsanalyse
- Achtergrond van de CSRD-richtlijn
Dag 2: 05 februari 2025
- Stakeholderdialogen
- ESG-factoren (Environmental, Social en Governance) in relatie tot CSRD
- De milieuaspecten van de CSRD
- Klimaatverandering
- Biodiversiteit
- Waterbeheer
- Afvalbeheer
- Circulaire economie
- Integreren milieuaspecten in duurzaamheidsrapportage
- Randvoorwaarden
Dag 3: 19 februari 2025
- Data-analyse en duurzaamheid
- Sociale Aspecten
- Arbeidsomstandigheden binnen de waardeketen
- Diversiteit en inclusie
- Maatschappelijke betrokkenheid en ethiek
- Meten, rapporteren en verbeteren sociale aspecten
Dag 4: 12 maart 2025
- Externe ‘assurance’
- XBRL
- Borging kwaliteit van rapportage/audit trail
- Governance-aspecten (rollenspel)
- Rol van bestuurders en commissarissen
- Betrokkenheid van stakeholders
Gedurende de cursus wordt aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, cases, rollenspellen e.d. de theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld. We werken in een kleinschalige groep (max. 20 personen).
Planning
• Woensdag 22 januari 2025 van 13.30-17.30 uur (incl. versnapering)
• Woensdag 05 februari 2025 van 13.30-17.30 uur (incl. versnapering)
• Woensdag 19 februari 2025 van 13.30-17.30 uur (incl. versnapering)
• Woensdag 12 maart 2025 van 13.30-17.30 uur (incl. versnapering en borrel)
Accreditatie
Deelnemers hebben de mogelijkheid om deze training als PE-activiteit op te voeren en geeft recht op 16 PE-punten. Deelnemers die alle bijeenkomsten hebben bijgewoond, ontvangen na afloop een bewijs van deelname.
Praktische informatie
Aanmelden?
Ben jij als bedrijfseconomisch en/of bedrijfskundig professional klaar om je rol te pakken, je te verdiepen in meervoudige waarde creatie, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de bijbehorende European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en jouw organisatie klaar te maken voor deze grootschalige veranderingen? Schrijf je dan vandaag nog in; het aantal plekken is beperkt!
Aanmelden kan via de aanmeldbutton op deze pagina.
Vragen?
Mocht je verdere informatie wensen, stuur dan een mail aan Vanessa Wetzler: vanessa.wetzler@zuyd.nl
Trainers
Onze trainers zijn inhoudsdeskundigen en ervaren experts op het gebied van bedrijfseconomie, bedrijfskunde, controlling, auditing, data-analytics, ESG (Environment, Social & Governance) en de CSRD. Zij zullen hun kennis en ervaring op een interactieve, praktijkgerichte manier met jullie delen.
Drs. Rob Jacobs RA RC
Docent-Onderzoeker Lectoraat Future Proof Financial Zuyd Hogeschool en PhD-candidate Maastricht University
Eigenaar/oprichter CIRCLE5
Karolien van Riel MSc
Lecturer Sustainable Business Management-Research Coordinator Sustainable Industry AP University of Applied Sciences and Arts
Auteur van het boek ‘Sustainable Business Management’
Ir. Paul van Ruiten
Zelfstandig consultant en eigenaar/oprichter BureauOm
Auteur van het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’
Prof. dr. D.A. (Dick) de Waard
Hoogleraar auditing and assurance; financial and non-financial information; sustainability; corporate social responsibility; Corporate Reporting Rijksuniversiteit Groningen
Hoogleraar MVO – University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez
Voorzitter Raad van Toezicht Drenthe College
Eigenaar DAW 2.0 B.V.
Lid werkgroep Raad voor de Jaarverslaggeving – beoordeling ESRS
Dr. Ing. Martijn Zoet
Lector Future Proof Financial Zuyd Hogeschool
Mede-eigenaar en oprichter EDM-Competence Center
Kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Aanmelden voor deze opleiding
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.