Heb je ervaring in de (para-)medische zorg en ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Zie jij het wel zitten om medische vooronderzoeken te doen, in gesprek te gaan met werknemers over hun re-integratie en werkgevers te adviseren over verzuim? Dan is de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts echt iets voor jou!

De nieuwe opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB) start in september 2020 bij Zuyd Professional. Met dit initiatief spelen we in op een ontzettend grote vraag uit de markt, vertelt Maud Doveren van Zuyd Professional. “Op de eerste plaats zijn er steeds meer verpleegkundigen voor wie het werk fysiek te zwaar wordt of die last hebben van de onregelmatige werktijden. Daarnaast doen steeds meer grote organisaties een beroep op een onafhankelijke arbodienstverlener. Dus zijn er meer bedrijfsartsen nodig. Bovendien is hun takenpakket uitgebreider dan een aantal jaren geleden. Helaas loopt het tekort aan deze bedrijfsartsen snel op. Casemanagers, vaak mensen met een HR-achtergrond, kunnen een deel van hun werk overnemen, maar niet de medische handelingen. Door mensen uit de zorg (met BIG-registratie) op te leiden tot praktijkondersteuner bedrijfsarts, snijdt het mes aan twee kanten: de bedrijfsarts wordt ook ontlast bij gecontroleerde medische handelingen en de verpleegkundige krijgt de kans fysiek minder belastend werk te doen.”

Medische handelingen én goed luisteren
De opleiding tot POB duurt één jaar. Daarin leer je hoe je de bedrijfsarts ondersteunt op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid. “Naast het verrichten van relevante medische vooronderzoeken, is er veel aandacht voor zaken als NVAB-richtlijnen, STERC-wegwijzers, sociale en arbeidsrechtelijke wetgeving en de financiële en juridische kaders”, aldus Maud. “Minstens zo belangrijk is het echter dat je leert om gesprekken te voeren met werknemers en werkgevers. Vooral goed luisteren en de vraag achter de vraag achterhalen, zijn daarbij belangrijk. Vaak komen bijvoorbeeld klachten als hoge bloeddruk of hartritmestoornissen immers voort uit stress. Door goed te luisteren en door te vragen, probeer je uit te zoeken waar die stress vandaan komt. Dan kun je samen met de werknemer en eventueel de werkgever werken aan een duurzame oplossing. Daarbij bewaak je zowel de belangen van de werknemer als de werkgever. En in overleg met de bedrijfsarts stel je een re-integratieplan op. Want uiteraard blijft de bedrijfsarts altijd de eindverantwoordelijke.”

Groeiende vraag naar POB’ers
Juist de combinatie van medische en arbogerelateerde kennis en vaardigheden maakt deze opleiding heel breed en boeiend. Bovendien groeit de vraag naar POB’ers snel. Maud: “Niet alleen arbodiensten en bedrijfsartsmaatschappen, maar ook grote verzekeraars zoeken steeds vaker naar mensen met een medische achtergrond. De zorginstellingen hebben juist weer behoefte aan mensen met kennis van arbowetgeving en verzuim. Carrièrekansen zijn er dus genoeg na deze opleiding! Zo stimuleren we de duurzame inzetbaarheid van professionals én de arbeidsmarkt in Limburg.

Wil jij je na het lezen van dit artikel meer informatie. Kijk dan bij de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB). Heb je nog vragen neem dan contact met ons op via +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl 

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.