Dit programma is speciaal ontworpen voor jou als verpleegkundige wanneer je jouw (leiderschaps) vaardigheden wilt ontwikkelen en versterken. Nurses in the Lead richt zich op persoonlijk, klinisch en professioneel leiderschap, gebaseerd op de nieuwe opleidingsprofielen bachelor of nursing, BN2030, en de bijbehorende rollen in de vorm van CanMEDS-rollen. Deze training bereid je voor om een leidende rol te spelen in de dynamische en steeds veranderende gezondheidszorg. 

Na de training kun je je eigen waarden en kwaliteiten verbinden met je vak als verpleegkundige binnen jouw organisatie.  
Je bent in staat leiderschap en zeggenschap te tonen in situaties die eerder ongemakkelijk voor je waren.

Bekijk de animatievideo hier en ontdek alles over deze opleiding en wordt zelf een Nurse in the Lead!

Doelgroep

Ben jij als verpleegkundige werkzaam binnen de zorg en /of welzijn?  Werk je in de klinische zorg is langdurige zorg? 
Wil jij jouw leiderschapsvaardigheden ontwikkelen? Dan is dit programma iets voor jou!

Hierna kun je

  • Inzicht krijgen in je eigen waarden en kwaliteiten en leren hoe deze zich verbinden met de uitoefening van je beroep binnen het team en de organisatie waar je werkzaam bent.
  • Je team coachen bij het leveren van optimale zorg en hierbij adequate gesprekstechnieken gebruiken zoals motiveren, stimuleren en feedback geven.
  • Team- en interprofessionele overleggen voorbereiden en leiden.
  • Op een effectieve wijze methodisch werken, gericht op het stimuleren van zelfredzaamheid (en/of preventie) van de cliënt en hierbij de juiste instrumenten en/of hulpmiddelen gebruiken (in kaart brengen, doelen stellen, plannen, uitvoeren en evalueren).
  • Evidence Based Practice toepassen in je bedrijfsvoering (EBP; de integratie van het best beschikbare bewijs, eigen expertise en voorkeuren van de cliënt).
  • De cliënt betrekken bij het stellen van realistische doelen en bij besluiten in de zorg (samen beslissen).
  • Nieuwe inzichten, evidence en best practices vertalen naar de praktijk.
  • Een implementatieplan schrijven en op basis hiervan een vernieuwing systematisch implementeren, waarbij je in staat bent om randvoorwaarden te scheppen binnen de organisatie en tegenstrijdige organisatiebelangen te herkennen en te overbruggen.

Te verbeteren competenties

Het programma is erop gericht om jouw leiderschapscompetenties verder te ontwikkelen. Dit betekent:

  • Inzicht in je persoonlijke ontwikkeling door te reflecteren op je waarden, normen en opvattingen in relatie tot je verpleegkundige beroepsuitoefening.
  • Leren hoe je vanuit je beroepsidentiteit richting kunt geven aan je professionele ontwikkeling, wat je helpt bij professioneel handelen, besluitvorming en samenwerking met zorgvragers en andere professionals.
  • Je kunt beargumenteren hoe een visie op zorg en actuele maatschappelijke thema’s met elkaar verbonden zijn.
  • Je krijgt zeggenschap en positioneert jezelf binnen de organisatie. Dit houdt in dat je initiatieven neemt voor je toekomstige professionele ontwikkeling en die van je zorgteam.
  • Je formuleert je eigen visie op verpleegkundig leiderschap en toont persoonlijk, vakinhoudelijk en organisatorisch leiderschap ten behoeve van het primaire proces.

Details

Niveau post HBO
Duur 3 tot 6 maanden
Locatie Incompany bij klant
Erkenning Certificaat
Alle details weergeven

Let op! Deze opleiding wordt uitsluitend op maat aangeboden voor groepen medewerkers of teams binnen een organisatie.
Heb je interesse? Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw team te bespreken.

Opbouw

Het programma bestaat uit circa 14 bijeenkomsten en start met een kick-off om deelnemers te informeren over de inhoud en verwachtingen van het programma. Na een introductiebijeenkomst waarin leerbehoeften worden opgehaald, starten de bijeenkomsten die tweewekelijks plaatsvinden. In een tijdsperiode van circa 6-7 maanden wordt vervolgens aan één of twee inhoudelijke aspecten per bijeenkomst gewerkt. Kwaliteitsbevordering en eventuele supervisie / intervisie of intercollegiale lopen als een doorlopende lijn door de bijeenkomsten. 

Programma

In de Nurses in the Lead training gaan we samen aan de slag om jouw leiderschapskwaliteiten verder door te ontwikkelen. Dit doen we enerzijds door te verkennen wat jouw kernwaarden en kernkwaliteiten zijn en hoe die zich verhouden tot jouw vak als verpleegkundigen. Anderzijds komen vakinhoudelijke thema's aan bod op basis van de opgehaalde leerbehoeften, zoals effectief communiceren, Evidence based Practice, Interprofessioneel Samenwerken, Samen Beslissen en Kwaliteitsverbetering. Als didactische werkvorm is gekozen voor werkplek-leren. Dit betekent dat het aansluit op jouw leerbehoeften die voortkomen uit de dagelijkse praktijk. Er wordt gewerkt met verschillende werkvormen. Uitgangspunt is steeds dat alles wat je leert, je meteenkunt toepassen in de praktijk.

Accreditatie

Op verzoek kan accreditatie aangevraagd worden bij de V&VN. Per contactuur wordt door de V&VN 1 accreditatiepunt toegekend. Eerdere accreditatie leverde 32 tot 41 punten op.

Indien accreditatie wordt aangevraagd, betekent dit dat aanwezigheid tijdens de bijeenkomsten geregistreerd wordt conform de voorwaarden van de V&VN.

Praktische informatie

Het programma wordt aangeboden voor teams/afdelingen binnen een organisatie. 
De groepsgrootte heeft een minimum van 10 en een maximum van 18 deelnemers. 
De planning wordt in overleg met de organisatie gekozen. 
Locatie wordt in overleg vastgesteld: dit kan op locatie bij Zuyd of op locatie van de eigen organisatie. 

Het programma wordt in overleg op maat gemaakt. Dit wil zeggen dat onderdelen van het programma toegevoegd kunnen worden of juist weggelaten kunnen worden. Afhankelijk van de behoefte van de organisatie.

Toelatingseisen

Je bent opgeleid als hbo verpleegkundige en werkzaam binnen zorg en/of welzijn. 
Ook mbo verpleegkundigen kunnen in overleg instromen in dit programma.

Over de trainer

Portretfoto van Gerrie Bours

Dr. Gerrie Bours (1959) is hoofddocent, gecertificeerd NOBCO coach en supervisor bij de Academie Verpleegkunde en de Academie Social Work. Binnen het lectoraat Facility Management is zij betrokken bij het post-doc onderzoek Vital Communities en Ageing in Place: hoe kunnen gemeenschappen ondersteund worden zodat kwetsbare oudere mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast geeft zij bij Zuyd Professional trainingen aan groepen op het gebied van Verpleegkundig Leiderschap en Professionele Identiteit: thema’s die haar nauw aan het hart liggen.

Gerrie Bours Trainer, hoofddocent/onderzoeker en ACT coach, supervisor

Kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.

Aanmelden voor deze opleiding

Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.