Op hun laatste lesdag sprak Sabine Pieters, coördinator van de palliatieve zorgopleidingen, met een vijftal zorgprofessionals die de opleiding Palliatieve Zorg Interprofessioneel hebben gevolgd. Een interview met Patty, praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk; Kim, GGZ agoog; Kelly, maatschappelijk werker afdeling oncologie en bedrijfsmaatschappelijk werker; Anke, verpleegkundig aanvoerder op een PG afdeling en Ralf, verpleegkundige in een hospice. In het gesprek blikken ze samen terug op de impact van de opleiding op hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. 

De essentie van palliatieve zorg 

Voor Ralf is de kern van palliatieve zorg het bieden van kwalitatieve en persoonsgerichte zorg. “Het mooie aan palliatieve zorg is dat je in het laatste stukje van iemands leven echt goede zorg kunt leveren, waardoor mensen nog steeds echt kunnen leven.” aldus Ralf. Patty, werkzaam in de huisartsenpraktijk, benadrukt het belang van proactieve zorgplanning bij mensen met chronische ziekten, die zij vaak in de praktijk ziet. “Voor mij is het vooral belangrijk om vooraf zaken te bespreken, zodat mensen hun wensen kunnen aangeven waar we rekening mee moeten houden voordat ze het einde van hun leven zijn. Dat kan op allerlei gebieden zijn, ook op ziekenhuisopnames of antibiotica kuren, willen mensen dit nog wel? Daarover nadenken voordat het aan de hand is, kan de patiënt en diens naasten veel duidelijkheid en rust geven.” 

Voor Anke ligt binnen de PG-zorg de essentie van palliatieve zorg over kwaliteit van leven. Daar hoort ook het behoud van persoonlijkheid bij, ook wanneer de cognitieve functies achteruit gaan. “Mensen zo lang mogelijk kunnen ondersteunen, dat gaat ook over welzijn en dat hun kwaliteit van leven hoogwaardig blijft.” Kelly ziet binnen het maatschappelijk werk in de oncologie de opluchting die goede palliatieve zorg kan bieden. “Het geeft mensen enorm veel rust en vertrouwen als je de tools hebt om alle fases van palliatieve zorg met hen te bespreken. Het kan echt een verschil maken in hoe zij de laatste fase van hun leven ervaren.”

Lessen uit de opleiding 

De opleiding Palliatieve Zorg Interprofessioneel geeft deelnemers waardevolle inzichten en praktische handvatten. Patty spreekt vol lof over het onderwijs rondom palliatief redeneren: “Dit heeft mij echt veel handvaten gegeven die ik dagelijks in de praktijk kan toepassen. Het gaat verder dan alleen medische zorg en medicatie; je kijkt naar het gehele plaatje van die specifieke patiënt.” Kim heeft haar inzichten kunnen vertalen in de unieke uitdagingen binnen haar vakgebied. “Palliatieve zorg in de GGZ is complex door de multiproblematiek, maar het is ook heel waardevol. Maar het blijft wel een heel apart stukje. Wij hebben bij ons veel mensen die langdurig bij ons zijn, soms al wel 50 jaar! Daar heb je natuurlijk ook best wel een band mee opgebouwd. En ik vind het mooi aan palliatieve zorg dat je daar mee aan de slag kunt, ook met de familie.” Anke benadrukt het belang van interprofessionele samenwerking, vanuit haar geriatrische afdeling. “Het is zeer waardevol om met verschillende disciplines te praten over hun aanpak van palliatieve zorg. De handvaten die we kregen voor communicatie met familie en het bespreken van ethische vraagstukken waren bijzonder nuttig.” 
Patty was onder de indruk van de lessen rondom ethiek door de geestelijk verzorger. “Deze lessen waren heel interessant en dat kwam vooral door de manier waarop de geestelijk verzorger daarover vertelde. Maar hier haal ik echt dagelijks mijn profijt uit binnen de praktijk, merk ik. Het is een mooi uitgangspunt voor goede zorg.”  Ralf ontdekte de kracht van intervisie: “Het bespreken van ervaringen en reflecteren heeft me tot nieuwe inzichten gebracht die ik direct kan toepassen. Het helpt echt om situaties beter te begrijpen en aan te pakken.” 

Meer informatie 

De palliatieve zorg opleiding interprofessioneel richt zich op alle zorgprofessionals niveau 4-6, die werken in een interdisciplinair team met patiënten die een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid hebben en hun naasten. Denk aan verpleegkundige (niveau 4-6), fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, praktijkondersteuner huisartsenzorg, maatschappelijk werker, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, casemanager dementie, of groepsbegeleider in de zorg voor mensen met een beperking. Bekijk de website voor meer informatie alle palliatieve zorg opleidingen. Zo is er ook een opleiding Palliatieve Zorg voor Verzorgenden, geschikt voor alle zorgprofessionals van niveau 2-3, zoals verzorgenden, welzijnswerkers, activiteitenbegeleiders, persoonlijk begeleiders, etc. 

Palliatieve Zorg scholingen Interprofessioneel

  • niveau HBO
  • duur 3 tot 6 maanden
  • startdatum 11-04-2025
  • locatie Heerlen, Eindhoven

Palliatieve Zorg scholingen voor Verzorgenden

  • niveau MBO
  • duur 3 tot 6 maanden
  • startdatum 11-04-2025
  • locatie Heerlen, Eindhoven

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

  • niveau MBO
  • duur 3 tot 6 maanden
  • startdatum 08-01-2025
  • locatie Heerlen