Bij de Master Interieurarchitectuur leer je op basis van je eigen ideeën en artistieke visie een concept voor een ruimte te ontwikkelen en dat concept te realiseren. Belangrijk onderdeel is hoe je je conclusies presenteert als essentieel onderdeel van je architectonisch ontwerp. Bij elke opdracht wordt je gevraagd om verbanden te leggen tussen je eigen werk en dat van anderen en tussen jouw werk en het publiek.
Doelgroep
Deze opleiding is bedoeld voor afgestudeerden met een bachelordiploma bouwkunde/interieurvormgeving of een andere bacheloropleiding op het gebied van architectuur.
[embed]https://youtu.be/aH7dQ2qizeQ[/embed]
Hierna kun je
Wanneer je de opleiding succesvol afrondt, ontvang je de titel Master of Arts. De titel is erkend door de Unie van Nederlandse Interieurarchitecten (bni) en je kunt je na een praktijkperiode van twee jaar inschrijven bij de Stichting Bureau Architectenregister.
Opbouw
In de twee jaar dat je in Maastricht studeert, krijg je de kans om je ontwerpvaardigheden, persoonlijke invulling van de beroepssituatie en artistiek talent te verdiepen. Je verkrijgt vakkennis, inzichten en vaardigheden op basis van je eigen toegepaste onderzoek. Ook lever je een actieve bijdrage aan samenwerkingsprojecten.
Jaar 1
Je eigen atelier
In het eerste jaar werk je in je eigen atelier, waar je hypothetische opdrachten uitvoert en waar je samen met je docenten stap voor stap je ontwerpproces evalueert. In deze opdrachten onderzoek je materialiteit, licht, tijd, schaal en compositie.
Opdrachten
We starten een opdracht met excursies naar verschillende plekken, waarbij je deze met je zintuigen test en onderzoekt met de geest van onze tijd, van binnenuit. Je onderzoekt de anatomie van de plek, wekt empathie op en bouwt begrip op. Je formuleert een intentie om de choreografie op betekenisvolle wijze opnieuw in evenwicht te brengen en je illustreert de beoogde betekenis als een gebouwde structuur van expliciete materialiteit. Bij deze opdrachten spelen theoretisch onderzoek en analyse een sleutelrol.
Jaar 2
Afsluitend masterexamen
In het tweede jaar concentreer je je op je scriptie en afstudeerwerkstuk.Je afstudeerproject is het afsluitende masterexamen. Met dit assessment bewijst u dat u het beroep kunt uitoefenen. Je positioneert jezelf als interieurarchitect en presenteert je aan de buitenwereld, zodat je de basis kunt leggen voor een toekomstige carrière. Het biedt tevens de mogelijkheid een kritische bijdrage te leveren aan het debat over actuele vraagstukken en is waardevol voor de verdere ontwikkeling van het vakgebied.
Vrij om te kiezen
Het onderwerp van je afstudeerproject is vrij te kiezen, maar toch in de brede zin van het interieur. Het is een hypothese in de vorm van een “built-up area” context. De selectie en motivatie van je afstudeerproject maakt deel uit van het afstudeerplan dat wordt ingediend. Je zult de plaats en het primaire idee van de intentie moeten bepalen.
Scriptie en anatomisch model
Je afstudeerproject bestaat uit twee met elkaar verbonden lagen: de scriptie en het anatomisch model. De scriptie moet de basis vormen van je project, gebaseerd op taal- en theoretisch onderzoek in historische, filosofische, culturele en sociaal-politieke zin. Het anatomisch model is de concrete uitvoering van je intentie en omvat alle ruimtelijke elementen.
Programma
Wat maakt een bepaalde plek zo karakteristiek? Is het het licht dat in een specifieke hoek door de glazen ramen valt? Het materiaal en de kleuren van de stoelen, tafels, gordijnen, muren, vloer? De specifieke geluiden van de kamer? De aanraking, de geur van dingen? De mensen …? Fenomenologische aspecten bepalen de sfeer van een interieur.
De kern
Interieur bij onze Master Interieurarchitectuur is geen niche, nuance of aspect van architectuur, maar een fundamentele houding ten opzichte van de omringende wereld. De kern van deze Master is het begrijpen van een plek in al zijn verschijningsvormen, voordat je deze gaat transformeren vanwege veranderende behoeften en vereisten.
Studielast
Over het algemeen studeer en werk je ongeveer 20 uur per week op de academie. Daarnaast zul je ongeveer 20 uur per week thuis moeten studeren.
Planning
De master start jaarlijks in september/oktober
Praktische informatie
Docenten
De Master werkt samen met vooraanstaande professionals: architecten, interieurarchitecten, vertegenwoordigers uit andere vakgebieden zoals kunsthistorici, voor maximale aansluiting bij actuele ontwikkelingen, de inbreng van hun vakkennis en beroepservaring.
Onderwijs- en examenregelement
In de onderwijs- en examenregeling vind je alle informatie die je nodig hebt over de inhoud van de opleiding, de studiebegeleiding en de wijze waarop de examens worden georganiseerd.
Check de EER
Collegegeld
Als student die een diploma wilt behalen betaal je jaarlijks collegegeld. Studenten uit de EU betalen het wettelijk collegegeld, studenten van buiten de EU betalen het instellingscollegegeld. Normaal gesproken worden deze kosten kwijtgescholden voor uitwisselingsstudenten van partneruniversiteiten
Lees meer over collegegeld
Inschrijven
Voor deze Engelstalige masteropleiding geldt een deadline voor inschrijving. Check de pagina Application deadlines voor meer informatie.
Toelatingseisen
Toelating
Om te beoordelen of je over de gewenste intakecompetenties beschikt, nodigen wij je uit om de toelatingsprocedure te starten. De eerste stap is het aanmelden in Studielink. Wij nodigen je dan uit om de toelatingsprocedure te starten.
Toelatingsprocedure
Zodra wij uw aanmeldingsformulier hebben ontvangen, nodigen wij u uit voor de toelatingsprocedure, die uit de volgende stappen bestaat:
- Een voorselectie op basis van jouw motivatiebrief, diploma en digitaal portfolio.
- Een motivatiegesprek en evaluatie van je portfolio.
- Een praktische opdracht.
Wanneer je slaagt voor de voorselectie (1) nodigen wij je uit voor het intakegesprek. Uitgebreide informatie ontvang je nadat je de selectieprocedure start. Tijdens dit gesprek wordt er getoetst of je geschikt bent voor de opleiding. Voorbeelden van het werk in je portfolio kun je laten zien en bespreken bij de toelatingscommissie (2). Het laatste onderdeel is een praktijkopdracht die door de toelatingscommissie wordt voorgesteld (3).
Deadlines voor toelating
- Als je een niet-EU-student bent, moet je je vóór 1 juni aanmelden
- Als je EU-student bent, moet je je vóór 1 juli aanmelden
Kunnen wij je helpen?
Heb je een vraag over een van onze opleidingen of ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Neem contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 12:00 uur.
Aanmelden voor deze opleiding
Lijkt deze opleiding je wat en wil je je graag aanmelden? Klik dan op onderstaande knop om naar het inschrijfformulier te gaan.